svar på kommentar

jättesvårt att svara på hur chl står sig mot allsvenskan. det är två skillda typer av hockey. och dom finns till för olika syften. chl är för utveckling av unga spelare som ska ta sig till nhl. eller för att få gratis utbildning på college. allsvenskan är för "färdiga" spelare så att säga med en helt annan hockey och där LAG vill ta sig uppåt i systemet. i chl kan du inte åkar ur nämligen.
i chl är det mycket mer fysiskt. många spelares enda chans att ta sig till nhl är via fysiskt spel, bli en s.k checker. det smäller i varje närkamp och man lär sig att både ge och ta en tackling på ett bra sätt.

tempot i chl är överlag högre. mer spelvändningar och chanser. mittzonen är mindre och du kan ha tre anfall framåt och tre emot dig i ett och samma byte. en bra dump är lika bra som en passning på bladet så många gånger flyger man fram i väntan på en skön dump att jobba på. första killen smäller och andra tar puck. simple as that.
 i spelskicklighet så skiljer det sig mycket på spelarna i chl. dom två första kedjorna har riktigt skillade lirare. vissa av dom går rätt in i nhl vid 19 års ålder. t.ex peter mueller, pat kane och sam gagner i år. spelare med alla kvaliteter som behövs i modern hockey och ett självförtroende som inte går av för hackor. i allsvenskan finns väldigt smarta spelare. eller tekniska spelare. eller skridskostarka spelare. men väldigt få är kompletta. det finns även mycket avdankade lirare i allsvenskan. dom brinner inte på samma sätt som juniorer i kanada som har framtiden för sig. att vinna en närkamp eller få ut pucken ur egen zon i chl kan vara skillnaden på om du får fler byten i den matchen. alla detaljer betyder så mycket mer eftersom det är så pass tätt där ute på  isen.
däremot tycker jag att backarna i allsvenskan överlag är mycket smartare. det krävs så mycket mer av dem för att dom ska vara "bra" så att säga. det räcker inte att chippa sarg och ha en bra förstapass som för många backar i kanada. för att en svensk back ska synas måste han kunna tillföra även offensivt. något jag märkt av på träningarna här är att backarna försöker läsa situationer mycket mer. dom går inte bara på inrutade mönster utan vill gärna "outsmart you" och ta pucken istället för att bara gå på kropp. mot spelare som mig kan det fungera bra men det är ofta det dom faller på när de kommer upp på högre nivå mot skickligare spelare. tycker verkligen även dom ska satsa på att bli mer kompletta. varför inte både vara en spelande back och en som kan smälla på rejält. en sån skulle i alla fall jag ha stor respekt.

tycker jag besvarat din förfrågan så gott jag kunnat efter min förmåga. tror att många underskattar juniorligan där borta. klart de finns dåliga spelare. men som sagt, två första kedjorna skulle kunna dominera i allsvenskan allihop.

         god natt me er!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för svaret:D

2008-02-25 @ 07:52:48
Postat av: Anonym

Är det någon skillnad på WHL, OHL och QMJHL? Vilken är bäst?

2008-02-25 @ 14:16:47
Postat av: T

Alla är ju junisligor iaf, QMJHL = Quebec Major Junior Hockey League, OHL= Onatario Hockey League & WHL= Western Hockey League

QMJHL har väl fostrat mer offensivt skickliga spelare medans WHL mest har fått fram powerforwards & defensiva backar, är iaf vad jag fått för mig... men Gibban får väl svara mer ingående på det =)

2008-02-25 @ 19:11:14
Postat av: Pelle

Tack för ett intressant inlägg! angående kompletta spelare så dyker det upp såna i allsvenskan lite då & då men de blir oftast värvade till elitserien.

2008-02-26 @ 00:36:56
Postat av: falle

Lirade du med en david, eller i folkmun chip petrino under tiden i portland?

2008-02-26 @ 01:28:09
Postat av: Oscar

Hej Victor, riktigt rolig läsning vill jag säga för det första. men jag har en fundering, eller fråga? QMJHL vilken liga här i sverige ska man spela för att kunna få bra med speltid där borta i QMJHL om du vet.

2008-02-26 @ 20:49:17
Postat av: Anonym

kanske börja med wrestling istället för hockey? verkar mer vara din grej. hahaha

2008-02-26 @ 22:03:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0